Restavriranje pohištva v 4-ih korakih

Stare omare imajo poseben čar. Masiven les je preživel generacije in z veseljem posvojim tak kos pohištva, in samo zamahnem z roko, če kdo omeni Ikeo.

Z dobro idejo, malce poguma, še malo več spretnosti in veliko mero dobre volje lahko še tako dotrajan in ubog kos lesa zaživi v čisto novi luči. Zato je prvo pravilo restavriranja NE OBUPAJ!

Prej – potem:

Wooden wardrobe renovation

Ta omara iz hrastovega lesa sicer ne šteje kaj dosti več kot 70 let, je pa po drugi strani dovolj mlada, da sem si lahko privoščila, da jo prebarvam v belo. O barvanju lesa z debelo prekrivno barvo sem pisala že v prejšnji objavi.

Kar dobro ohranjena.

Renoviranje pohištva / Furniture renovation

Ob strani se je nabrala plesen.

Renoviranje pohištva 1 / Furniture renovation 1

Restavriranje lesenega pohištva je cela znanost in pravi mojstri so redki in dragi. Ta hitra navodila so prirejena za ljubiteljske restavratorje in navdušence nad vsem starim.

1. korak
Pohištvo pred začetkom obdelovanja vedno očistimo. Sama uporabim mešanico alkoholnega kisa in tople vode v razmerju 1:1. Vsem ostalim čistilom se izogibam, saj les vpija in kemikalij nočem ne na svojih oblekah, ne v zraku.

2. korak
Z brusilno mašino in šmirgel papirjem iz lesa zdrgnemo vse ostanke stare barve ali laka. Lahko uporabimo lužilo – kar precej pohitri celo stvar. Na tem mestu je pohištvo dobro razstaviti, saj tako lažje pobrusiš vse ploskve. Jaz tega nisem naredila.

Renoviranje pohištva 2 / Furniture renovation 2

Les je napadla plesen.

Renoviranje pohištva 3 / Furniture renovation 3Renoviranje pohištva - navodila / Furniture renovation - instructions

3. korak
Ko smo odstranili lak in barvo, očistimo ves prah; posesamo s sesalcem ali spihamo s kompresorjem. Na čist les nanesemo biocid, sredstvo za zaščito pred insekti, glivami in plesnimi, vendar šparam z zadevo, saj gre za strup. Če ima les izletne luknje od črvov in najprej spiham s kompresorjem, potem pa v luknje nanesem še malo strupa z injekcijo. Pred nadaljno obdelavo počakam kakšen dan. Najbolj zdravju prijazna zamenjava za belocide je modra galica.

4. korak
Les zaščitimo s končnim premazom. Sama uporabljam laneno olje, ki ga pred mazanjem na les zagrejem na kakšnih 60 stopinj in notri raztopim čebelji vosek. Les hitreje vpije toplo olje. Laneno olje zaščiti les, vosek pa na lesu naredi tanek film, zapre pore lesa in ga zaščiti pred vlago. Mešanico nanesem večkrat, dokler les vpija. Les bo zaradi premaza malo potemnil, pozneje bo potemnil tudi na sončni svetlobi in tako pridobil najbolj naravno barvo.

Les je tako obdelan na najbolj naraven način. In čez desetletja, ko bo rabil novo obdelavo, bo ta dosti lažja in hitrejša, saj pohištva nismo premazali z barvo.

Če se odločim, da bom les prebravala, izpustim premaz z voskom. To naredim res samo, če les ni lep in hočem z barvo kaj prekriti. Barva je za vse lesoljubce res zadnji rešitev.

Tokrat sem izbrala to možnost, rezultat je tukaj:

Navodila za restavriranje pohištvaNavodila za restavriranje pohištva 1

Komentarji

10 misli na “Restavriranje pohištva v 4-ih korakih”

 1. V slovenskem spletnem prostoru prav pogrešam takšne diy bloge in umetniške stvaritve, kot je vaša.

  V tujini vse polno blogov s praktičnimi nasveti in prikazi, kako si olajšati marsikatero opravilo ali kako narediti katero izmed opravil, sam, pri nas pa, kljub temu, da sem reden “sprehajalec” med slovenskimi pohištvenimi blogi (že zaradi svoje “profesije”), na tak blog človek naleti zelo redko. Ali pa ne znam iskati 🙂

  Skratka – čestitke za fantastičen blog, še bolj za pa za odličen prispevek.
  Sam se v svojih komercialno blogovskih zapisih usmerjam v tekstovne opise, vi pa ste tukaj s sliko in manj besede, dokazala, da nekaj slik resnično pove več kot tisoče besed.

  Si vas shranim in spremljam naprej.
  In seveda želim obilo uspehov na vaši poti še naprej. Matija

  1. Hvala Matija. Slike res povedo več kot besede, čeprav vzame to malo več časa, se splača potruditi 🙂 Srečno in veliko uspehov tudi tebi!!!

 2. Zanima me, kakšna je granulacija brusnega papirja, ko se odstranjuje obstoječa barva?
  Hvala
  Helena

  1. Lena pozdravljena!

   Na pamet težko rečem. Poiskusu z različnimi, brusni papir ni drag. Za prvo odstranjevanje uporabi večjo granulacijo, na koncu pa na fino pobrusi z drobno granulacijo. Veliko je odvisno tudi od tega, če delaš na roke, ali z brusilnim strojčkom. Tudi ni vseeno, koliko je stara brava. Starejša (50 let recimo) bo šla veliko težje dol kot sveža.

 3. Gospa Marta, pozdravljena,
  fantastičen prispevek … Dajte mi povedati še to … če že nanašate barvo (novo) gor na pohištvo … kako barvate? S čopičem, valjčkom, “spray” varianta ali kako? Mogoče kakšna izkušnja z barvanjem dveh barv, da dobimo “starinski izgled? lp. L

  1. Pozdravljena Lorena!

   Jaz najraje barvam z valjčkom. Tako je nanos najbolj enakomeren, pri čopiču vedno ostajajo sledi, tudi po večkratnem nanosu. Najboljši valjčki so spužvasti: pena mora biti čimbolj mehka. Takšni vpijejo veliko več barve kot kosmati valjčki, pa še debelino nanosa lahko uravnavaš s pritiskom. Močneje pritisneš debeljši bo nanos in obratno.

   Za starinski izgled moraš zgornji odtenek barve pobrusiti, da na plan pride spodnji odtenek. Izberi pa čim bolj fin brusni papir; sveža barva se namreč zelo hitro pobrusi stran. Morda sploh ne rabiš dveh odtenkov barv; tako boš pobrusila sloj tako, da se bo ven videl surov les. Meni je to še bolj všeč.

   Veliko reče pri ustvarjanju. Fotografijo izdelka mi lahko tudi pošlješ, zelo rada vidim uspehe drugih 🙂

 4. Pozdravljeni, imam ogledalo in spodnji del predal, ki pa ima veliko detajlov. Zanima me, kako naj se lotim brušenja? Kupila sem malo bolj nežen brisni papir, ker les ni zelo poškodovan je pa polakiran. Želela bi ga samo premazati z oljem. Hvala za pomoč, lp Eva

  1. Bojim se, da za detajle brusni papir ne bo dober, zelo hitro se poškodujejo. Jaz bi poskusila s kemičnimi sredstvi (npr. z lavo), ki jih namažeš po pobravanem/lakiranem delu in počakaš, da začne barva odstopati/se gubati. Nato podrgneš dol, očistiš les in premažeš z oljem, kot nameravaš ti.

 5. Imam star kuhinjski stol, ki sem ga kupila pred slabim tednom. Stol je bil obdelan proti škodljivce, vendar na par mestih vidim, da so črvi še notri, ker se vsak dan naredi kupček. v svojem članku omenjaš modro galico kot možnost za zaščito. V kakšni obliki jo kupiš in kako konkretno to narediš? Ali je bolje, da pokličem prodajalca nin da on ponovi postopek.
  V kakšnem razmerju mešaš laneno olje in čebelji vosek? Ali uporabljaš laneno olje, ki je namenjueno za hrano. V kakšni obliki kupiš čebelji vosek, od katerega proizvajalca ali uporabiš kar svečo?
  Stol mi deluje umazano, vendar, ko se ga šla čistiti s kisom in vodo, je bila krpa kar čista, tako da predvidevam, da je šla ponekod stran stara barva. Ali se bo razlika zmanjšala, če premažem z oljem in voskom.

  Prosim za odgovor

  Pozdrav, Nada Pečavar

Komentarji so onemogočeni.

Loading Facebook Comments ...
0,00 0 items